ROVNOVÁHA TELA A DUŠE | 7. časť | Ako si spríjemniť jeseň a inšpirovať sa prírodou k spomaleniu

Vonku je už chladnejšie a sychravejšie, večery sú dlhšie, rána lenivejšie a slniečka je čoraz menej. Aj lístie už získalo rôzne farby. Príroda sa pomaly pripravuje na odpočinok. Možno aj naše nálady naberajú iné odtiene, možno pociťujeme menej energie a o trochu viac únavy. Možno je nám ľúto, že leto je za nami a zima pred nami, možno naopak. Tak či tak, aj toto obdobie môže mať svoje čaro a môže nám priniesť nové príležitosti, uvedomenia či zážitky.

foto: autorka

Ako si toto obdobie spríjemniť?

Zútulnite si domov, vytvorte si pohodlný priestor, kde sa cítite naozaj dobre. Choďte do lesa na prechádzku a nazbierajte si lístie či halúzky na vytvorenie vlastnej jesennej dekorácie.

Zapáľte si sviečku, vyberte obľúbenú deku a vyťahaný sveter. Obujte si hrubé štrikované ponožky, uvarte bylinkový čaj, horúce kakao či lahodné kapučíno. Prečítajte si knihu, na ktorú v lete nebol čas, alebo si pozrite dobrý film či seriál. Vytiahnite spoločenské hry alebo si spravte domáci wellness. Skúste sa niečo nové naučiť, niečo, po čom dlho túžite, ale vždy to odkladáte na neskôr. Čo tak oprášiť znalosti cudzieho jazyka či štrikovania?

Pozvite rodinu a priateľov na večeru, uvarte si chutné jedlo vo farbách jesene. Urobte si jablkový koláčik, vychutnajte pečené gaštany alebo stavte na klasiku a uvarte si tekvicovú polievku. Pripravte si punč alebo horúce vínko, pustite si príjemnú hudbu a vychutnávajte si daný moment. Lebo to je to, čo sa počíta. Tu a teraz… A aj takéto maličkosti vám pomôžu cítiť sa lepšie. Tak si to vychutnajte najviac, ako viete. 

Jeseň je v prírode sprevádzaná púšťaním. Púšťaním toho, čo jej už neslúži, čo už nepotrebuje. Aj my môžeme tento čas využiť na akési stíšenie, sebareflexiu, zhodnotenie a načerpanie novej energie na ďalšie obdobie. Pre inšpiráciu vám ponúkam zopár otázok na zamyslenie. Vezmite si pero a papier, vyhraďte si nerušený čas pre seba, spravte si pohodlie, aby ste sa cítili príjemne, a vydajte sa na cestu objavovania:

Čo by bolo načase (od)pustiť, a vytvoriť tým priestor pre niečo nové?

Čo by som ešte chcel/-a mať vo svojom živote?

Čo je pre mňa naozaj dôležité? (Aké sú moje priority a hodnoty?)


Čo by som chcel/-a do konca roka stihnúť? (Nedávajte si príliš veľa cieľov, prehodnoťte, či ich môžete v danom časovom období naozaj dosiahnuť. Tak zažijete úspech a vyhnete sa zbytočnému sklamaniu.)

Zopár dobre položených otázok v správny čas vám môže priniesť do života novú jasnosť a predstavu o tom, čo vlastne chcete a kam smerujete.

Aby ste jesenné farby preniesli aj na svoj tanier, pripravila som pre vás recept na farebnú zemiakovú panvičku.

foto: autorka

Potrebujeme:
• pár zemiakov
• 1 – 2 mrkvy
• menšiu papriku
• cibuľu
• pór
• strúčik cesnaku
• zelené fazuľky
• bielu kapustu
• čiernu šošovicu (buď si ju vopred uvaríme, alebo použijeme šošovicu z konzervy)
• soľ, korenie (bylinky, červenú papriku, indické korenie alebo iné korenia podľa chuti)

Postup:
Zemiaky si predvaríme do polomäkka. Medzitým si cibuľku a cesnak nakrájame nadrobno a zeleninu na menšie kúsky. Na olivovom oleji vo väčšej panvici osmažíme cesnak, cibuľku a pór. Následne pridáme ostatnú zeleninu, osolíme, okoreníme červenou paprikou a indickým korením, premiešame a necháme podusiť. Po chvíľke pridáme trochu vody, predvarené zemiaky a šošovicu, poriadne premiešame a necháme variť do zmäknutia. Podávame so šalátom z uvarenej cvikly, zaváranými uhorkami alebo s čalamádou. Dobrú chuť prajem. 

* Zeleninku si môžete zameniť podľa svojej chuti 😉

Autorka: Mgr. Silvia Ferreira
Autorka je psychologička a dipl. coach výživy
Instagram: @rovnovahatelaaduse

Ďalšie časti projektu ROVNOVÁHA TELA A DUŠE si môžete prečítať TU